Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.lvduvs.edu.ua/handle/1234567890/5985
Назва: Вирощування жита в контексті продовольчої та екологічної безпеки України
Інші назви: Rye growing in context of food and environmental safety of Ukraine
Автори: Марченко, О.М.
Marchenko, O.M.
ORCID ID: 0000-0001-5996-1330
Оробчук, М.Г.
Orobchuk, M.H.
ORCID ID: 0000-0002-0801-658X
Ключові слова: жито
врожайність жита
продовольча та екологічна цінність жита
ресурсна безпека сільськогосподарського землекористування
ефективність вирощування жита
землеробська культура
rye
rye yield
food and ecological value of rye
resource security of agricultural land use
efciency of rye cultivation
agricultural culture
Дата публікації: 2022
Видавництво: Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ
Серія/номер: Економічна;1
Короткий огляд (реферат): У статті обґрунтовується доцільність вирощування жита з точки зору продовольчої та екологічної безпеки України. Автори аналізують поживну цінність (склад зерна жита), екологічну та економічну ефективність вирощування жита у порівнянні з іншими зерновими культурами. За результатами аналізу, зроблено висновок про позитивний вплив жита на здоров’я людини та його вагому роль у збереженні родючості орних земель внаслідок його фітосанітарних властивостей та здатності збільшувати врожаї інших культур. Отже, вирощування жита сприяє не тільки продовольчій, але й екологічні безпеці країни, забезпечує ресурсну безпеку сільськогосподарського землекористування. Не зважаючи на сприятливі кліматичні та природні умови, аналіз статичних даних свідчить, що посівні площі жита в Україні за 1990–2020 рр. скоротилися у 3.75 рази, об’єми його урожаю суттєво зменшилися. Не зважаючи на покращення ситуації у 2021 р. в цілому по Україні, спостерігається негативна тенденція зменшення посівних площ у головних «житніх» регіонах країни. Проаналізувавши врожайність жита у порівнянні з пшеницею протягом 1990–2021 р., автори зазначають, що вона не є надто низькою і складає 68–83%. Дещо нижча урожайність жита, на думку авторів, компенсується економічними вигодами від його вирощування, зокрема, внаслідок практично нульових витрат на протруєння насіння та підживлення ґрунту. Ще помітнішою є перевага вирощування жита на малородючих ґрунтах (кислих та піщаних): його врожайність удвічі перевищує врожайність пшениці. Виходячи із позицій системного підходу, автори обґрунтовують ефективність вирощування жита. У зв’язку з цим, пропонуються можливі головні напрямки збільшення вирощування жита: раціоналізація сільськогосподарського землекористування, що зумовлює якнайповніше використання земель (насамперед, малородючих) у сівозмінах для висівання жита; державна підтримка при вирощуванні і переробці жита, особливо при його товарній реалізації; проведення кампанії доцільності споживання житнього хліба; розвиток страхування врожаїв; організаційне впорядкування товаровиробників жита, їх преміювання та покращення рівня їхньої землеробської культури. The article substantiates the feasibility of growing rye from the point of view of food and environmental security of Ukraine. The authors analyze the nutritional value (composition of rye grain), ecological and economic efciency of growing rye in comparison with other grain crops. Based on the results of the analysis, a conclusion was made about the positive impact of rye on human health and its important role in preserving the fertility of arable land due to its phytosanitary properties and ability to increase the yields of other crops. Therefore, growing rye contributes not only to food, but also to ecological security of the country, ensures resource security of agricultural land use. Despite the favorable climatic and natural conditions, the analysis of static data shows that the cultivated area of rye in Ukraine decreased by 3.75 times between 1990 and 2020, and the volume of its harvest decreased signifcantly. Despite the improvement of the situation in 2021 in Ukraine as a whole, there is a negative trend of decreasing cultivated areas in the main "rye" regions of the country. Having analyzed the yield of rye compared to wheat during 1990–2021, the authors note that it is not too low and is 68-83%. According to the authors, the slightly lower productivity of rye is compensated by the economic benefts of its cultivation, in particular, as a result of practically zero costs for poisoning the seed and nourishing the soil. The advantage of growing rye on infertile soils (acidic and sandy) is even more noticeable: its yield is twice that of wheat. Based on the positions of the system approach, the authors justify the effectiveness of growing rye.In this regard, possible main directions for increasing rye cultivation are suggested: rationalization of agricultural land use, which leads to the fullest possible use of land (primarily, low fertility) in crop rotations for sowing rye; state support in the cultivation and processing of rye, especially in its commercialization; carrying out a campaign on the feasibility of consuming rye bread; development of crop insurance; organizational arrangement of commodity producers of rye, their premiums and improvement of the level of their agricultural culture.
Опис: Марченко О.М. Вирощування жита в контексті продовольчої та екологічної безпеки України / Марченко Ольга Михайлівна, Оробчук Михайло Григорович // Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. - Серія економічна. - 2022. - Вип. 1. - С. 20-29.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.lvduvs.edu.ua/handle/1234567890/5985
ISSN: 2311-844X
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
5.pdf508,58 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.