Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.lvduvs.edu.ua/handle/1234567890/1277
Title: Оцінка стану національної продовольчої безпеки
Other Titles: The assessment of national food safety
Authors: Франчук, В.І.
Мельник, С.І.
Курляк, М.Д.
Franchuk, V.I.
Melnyk, S.I.
Kurliak, M.D.
Keywords: національна продовольча безпека
індикатори продовольчої безпеки
продовольча система України
продовольче забезпечення
national food safety
indicators of food safety
food system of ukraine
food provision
Issue Date: 2016
Publisher: ЛьвДУВС
Series/Report no.: Економічна;2
Abstract: Досліджено стан продовольчої безпеки як однієї з підсистем продовольчої системи України. За результатами аналізу наукових і нормативних джерел виокремлено низку недоліків у методичних підходах та методиках оцінки стану продовольчої безпеки України. З урахуванням наведених вузьких місць у методичних підходах і методиках оцінки з метою кількісного обчислення та визначення рівня національної продовольчої безпеки за окремим продуктом та загалом запропоновано використовувати такі індикатори: 1) рівень середньодобової енергетичної цінності раціону людини; 2) достатність запасів зерна у державних продовольчих ресурсах; 3) достатність продовольчого забезпечення; 4) продовольча незалежність за окремим продуктом. За вказаними індикаторами проведено оцінку та встановлено рівні продовольчої безпеки держави. The article examines the state of food safety as one of the subsystems of the food system in Ukraine. According to the analysis of scientific and regulatory sources a number of shortcomings in methodical approaches and methods of assessment of the food safety in Ukraine is singled out. In particular it is found that: 1) in the most of methodical evaluation approaches the authors do not make the boundaries between the concepts of "food safety" and "food supply". 2) the use of the indicator of "economic accessibility of food" is not a subject of study of the food safety, because it reflects the level of solvency of households on the acquisition of food and is an indicator of social security; 3) the determination of the level of national food safety by ratio of the production to the consumption only shows how own production ensures public consumption during the year; 4) in the proposed methods the level of food safety is usually determined by each main product separately, but excluding its import component. Taking into account these narrow places in methodological approaches and assessment methods for a quantitative calculation and determination of national food safety of a separate product and in general it is offered to use the following indicators: 1) the level of the average daily energy value of the human diet; 2) the sufficiency of grain stock in the state food resources; 3) the sufficiency of food provision; 4) food independence of the individual product. According to the mentioned indicators, the state assessment is conducted and the levels of food safety are established, using the author’s method of assessment, which involves determining the coefficient of food safety of a separate main product and the integral index of food safety.
Description: Франчук В.І. Оцінка стану національної продовольчої безпеки / В. І. Франчук, С. І. Мельник, М. Д. Курляк // Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Серія економічна. - 2016. - Випуск 2. - С. 123-131.
URI: http://dspace.lvduvs.edu.ua/handle/1234567890/1277
ISSN: 2311-844X
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Франчук.pdf984,54 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.