Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.lvduvs.edu.ua/handle/1234567890/2974
Назва: Інформаційні технології кваліметрії
Інші назви: Information technology of qualimetry
Автори: Огірко, О.І.
Ohirko, O.I.
Ключові слова: квалілологія
експертна оцінка
якість
критерій оцінювання
дисперсія
qualilogy
expert assessment
quality
assessment criteris
dispersion
Дата публікації: 2019
Видавництво: Комп’ютерні технології друкарства
Серія/номер: ;2
Короткий огляд (реферат): Розглядається проблема кількісної оцінки в кваліметрії, а саме функцію відношення показника якості даної продукції до показника якості продукції, прийнятої за еталон. Для вирішення цієї проблеми використаний функціонально-типологічний аналіз, заснований на розгляді якості як системи. При цьому досліджуються зовнішні споживчі якості, за якими судять про придатність продукції задовольняти певні потреби відповідно до призначення, і внутрішні споживчі якості – фізичні, що зумовлюють зовнішні якості і характеризують об’єкт, який має структуру взаємопов’язаних фізичних властивостей складових його елементів. Оцінюється якість часто для вирішення задачі оптимізації якості об’єкта, тобто досягнення найкращого співвідношення між одержуваним від використання об’єкта корисним ефектом і визначення ступеня відповідності об’єкта оцінки заданому еталону. Використання методу експертних оцінок дозволяє отримати об’єктивну оцінку на основі певної сукупності індивідуальних думок експертів. Під час підготовки і проведення високоточних вимірювань на практиці враховують вплив таких чинників: об’єкту вимірювання; суб’єкту вимірювань; способу вимірювання; засобу вимірювання та умов вимірювання. Показано. що перед вимірюванням необхідно створити модель досліджуваного об’єкту, котра надалі в міру надходження вимірювальної інформації може мінятися і уточнюватися. Для встановлення впливу окремої категорії на якість використовуються однофакторний дисперсійний аналіз. The problem of quantitative assessment in qualimetry is considered, namely the function of the ratio of the quality indicator of this product to the quality indicator of the product taken as a standard. A particularly important role is played by complex assessments, evaluations of the quality of products related to the totality of its properties. Functional typological analysis based on consideration of quality as a system has been used to solve this problem. Thus one can distinguish external consumer qualities, which judge the suitability of products to meet certain needs in accordance with the purpose, and internal consumer qualities – physical ones, which determine the external qualities and characterize an object that has a structure of interrelated physical properties of its constituent elements. Quality is often evaluated to solve the problem of optimizing the quality of the object, that is, to achieve the best ratio between the benefi t obtained from the use of the object and determine the degree of conformity of the object of assessment to a given standard. Meanwhile, qualimetry shows that its apparatus is all kinds of estimates of any dimension, obtained in diff erent ways. Expert assessment methods allow one to obtain an objective evaluation based on a specifi c set of individual expert opinions. The algorithm for working out the purpose and objectives of the peer review is similar to that of organizing a statistical survey. In preparing and conducting high-precision measurements, the following factors are taken into account in practice: the object of measurement; the subject of measurement; a measurement method; measuring instrument and conditions of measurement. Thus, before measuring, one need to create a model of the object being studied, which can be modifi ed and refi ned as the measurement information is received. Therefore, the equation allows us to interpret the quality as a percentage based on the relevant criteria.
Опис: Огірко І.В. Інформаційні технології кваліметрії / І. В. Огірко, М. Ф. Ясінський, Л. М. Ясінська-Дамрі, О. І. Огірко // Комп’ютерні технології друкарства. - 2019. - №2 (42). - С.89-99.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.lvduvs.edu.ua/handle/1234567890/2974
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Огірко_Інформаційні технології кваліометрії.pdf354,11 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.