Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.lvduvs.edu.ua/handle/1234567890/3372
Назва: Продовольча безпека України: теоретико-аналітичний огляд
Інші назви: National food security of Ukraine: theoretical and analytical overview
Автори: Живко, З.Б.
Zhyvko, Z.B.
Даниленко, Н.Б.
Danylenko, N.B.
Стадник, М.Є.
Stadnyk, M.Ye.
Ключові слова: продовольча безпека
показники оцінки продовольчої безпеки
фізична достатність споживання продуктів харчування
економічна доступність споживання
безпека харчування
продовольче самозабезпечення
рівень продовольчої залежності
достатність резервування продовольства
food security
indicators of food security assessment
physical suffciency of food consumption
economic availability of consumption
food security
food self-suffciency
level of food dependence
suffciency of food reservation
Дата публікації: 2019
Видавництво: Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: Економіка і управління
Серія/номер: ;6
Короткий огляд (реферат): У статті дано визначення продовольчої безпеки держави. Охарактеризовано основні підходи до оцінки продовольчої безпеки країни та запропоновано власну систему індикаторів, зазначено методику їх розрахунку та детально охарактеризовано, з зазначенням нормативів. Здійснено апробацію даної методики та проведено оцінку рівня продовольчої безпеки України за період 2010-2017 рр. в динаміці, в розрізі регіонів України та за окремими групами продуктів харчування. Встановлено, що за рядом показників рівень продовольчої безпеки України є достатнім, але за окремими показниками в розрізі певних груп продуктів харчування, а також для окремих регіонів та соціальних груп населення він є загрозливим. Основними чинниками, що мають визначальний вплив на рівень харчування населення є доходи населення та цінова політика, а пропозицію формує рівень ефективності діяльності сільського господарства та харчової промисловості. Ідентифіковано загрози та запропоновано заходи для їх нейтралізації. The article defnes the country’s food security as “food security is provided with adequate resources and potential capability of the state, regardless of internal and external conditions and threats, on the principles of self-suffciency, to guarantee the population of the country as a whole and every citizen, in particular, the physical and economic accessibility, quality and safety of food and drinking water in the required volume and range at the level of physiological norms, which ensures the physical and intellectual development of the person and promotes extended reproduction, that guarantees social and political stability of the country, its sustainable economic development, and contributes to strengthening the country’s position at the international level”. The main approaches to assessing the country’s food security are outlined. On the basis of their detailed study and systematization, the level of self-suffciency of food of the country’s population is suggested to be included in the system of indicators of the country’s food security; the level of food dependence on particular products in terms of value and kind; adequacy of food reservation; the coeffcient of physical (nutritional and energy value) adequacy of consumption at the rational and minimum levels in the general and social groups; coeffcient of economic affordability of consumption in general and social groups; nutrition security index. Methods of calculation are specifed and described in detail. The methodology was tested and the food security level of Ukraine for the period 2010-2017 was evaluated in dynamics, by region of Ukraine and by individual food groups. It is established that the level of food security of Ukraine is critical. If, by a number of indicators, the level of food security of Ukraine is suffcient, then by particular indicators it is threatening in the context of certain food groups, as well as for certain regions and social groups of the population. The main factors that have a decisive influence on the level of nutrition of the population are the income of the population and the pricing policy, and the offer is shaped by the level of effciency of agriculture and food industry. According to the results of the study, threats to the food security of Ukraine were identifed and characterized, and measures to minimize them were proposed.
Опис: Живко З.Б. Продовольча безпека України: теоретико-аналітичний огляд / Живко З.Б., Даниленко Н.Б., Стадник М.Є. // Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. - Серія: Економіка і управління. - 2019. - Том 30 (69). - № 6. - С. 15-23.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.lvduvs.edu.ua/handle/1234567890/3372
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
живко.pdf710,43 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.