Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.lvduvs.edu.ua/handle/1234567890/4026
Назва: Чинники розвитку сільського зеленого туризму в Україні
Інші назви: Factors of agricultural green tourism development in Ukraine
Автори: Живко, З.Б.
Zhyvko, Z.B.
ORCID ID: 0000-0002-4045-669X
Боруцька, Ю.З.
Borutska, Yu.Z.
ORCID ID: 0000-0002-5040-8624
Рій, М.М.
Rii, M.M.
ORCID ID: 0000-0001-5755-4598
Ключові слова: сільський туризм
традиції громади
захист довкілля від деградації
контроль техногенного впливу
екопросвітництво
екотуризм
громада
rural tourism
community traditions
protection of the environment from degradation
control of technogenic impact
environmental education
ecotourism
community
Дата публікації: 2021
Видавництво: Економіка та суспільство
Серія/номер: ;25
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена дослідженню сільського туризму як перспективної сфери діяльності на ринку туристичних послуг. Під час роботи над матеріалом стали дотичними до розгляду низки проблем пов’язаних з низьким рівне зайнятості сільського населення, нестачею робочих місць та найбільш вразила пасивність самої громади. Біорізноманіття природних ландшафтів, історична спадщина та культурно-демографічний потенціал – це базис для розвитку сільського, екологічного та агротуризму. Сукупність трьох основних чинників сталого розвитку туризму у сільській місцевості може спонукати до реалізації наступних основних засад: природоохоронних (захист довкілля від деградації, контроль техногенного впливу у сільській місцевості); економічних (створення економічного мікроклімату у регіоні, розвиток промислового виробництва, створення робочих місць, стримування відтоку сільського населення); соціальних (забезпечення захисту і непорушності духовно-культурного та культурно-історичного розмаїття регіонів, сприятливого впливу туризму на різноманіття усталених звичаїв, традицій місцевої громади). Визначено основних споживачів послуг сільського зеленого туризму в Україні та мотивацію і визначальні фактори щодо потреби відпочинку у сільській місцевості українських громадян. The article is devoted to the study of rural tourism as a promising feld of activity in the market of tourist services. During the work on the material, we became involved in the consideration of several issues associated with the low level of employment and unemployment of the rural population, the lack of jobs, and the passivity of the community itself. Biodiversity of natural landscapes, historical heritage, and cultural and demographic potential are the basis for the development of rural, ecological, and agro-tourism. The combination of three main factors for sustainable tourism development in rural areas can induce the implementation of the following basic principles: nature conservation (protection of the environment from degradation, control of man-made impacts in rural areas); economic (creating an economic microclimate in the region, developing industrial production, creating jobs, curbing the outflow of the rural population); social (provide protection and inviolability of the spiritual, cultural and historical diversity of the regions, the favourable influence of tourism on the diversity of established customs and traditions of the local community). A SWOT analysis of the direct and indirect factors of the development of rural green tourism (agro-tourism, agroecotourism) in Ukraine is carried out, the strengths and weaknesses, opportunities and threats of rural tourism are highlighted; new opportunities for territorial communities and local governments, taking into account the land reform; preservation of natural sites and restoration of historical and cultural sites. We consider the participation of communities in grants of the European Union, micro-projects competitions in the context of the development of rural areas as priority areas for the development of rural tourism; education and environmental education of tourists in the context of the development of eco-friendly forms of tourism in rural areas; education and enlightenment of tourists in the context of traditional culture, ethnography, customs, rituals and everyday life of a particular region; revival and development of forgotten cultural traditions and crafts. The main consumers of rural green tourism services in Ukraine and the motivation and determinants of the need for recreation in rural areas of Ukrainian citizens have been identifed.
Опис: Живко З.Б. Чинники розвитку сільського зеленого туризму в Україні / Живко Зінаїда Богданівна, Боруцька Юлія Зіновіївна, Рій Мирослава Михайлівна // Економіка та суспільство. - 2021. - № 25. - С. 1-6.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.lvduvs.edu.ua/handle/1234567890/4026
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
живко 2.pdf216,62 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.