Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.lvduvs.edu.ua/handle/1234567890/1618
Назва: Оцінка рівня продовольчої безпеки України як інструменту маркетингового аналізу
Інші назви: Assessment of food security in Ukraine as a tool of marketing analysis
Автори: Піцур, Я.С.
Pitsur, Ya.S.
Ключові слова: продовольчий комплекс
продовольство
економічна безпека
забезпеченість населення
продовольча безпека
фактичні та раціональні норми споживання
індикатори продовольчої безпеки
маркетинговий аналіз
food complex
food
economic security
public security
food safety
factual and rational consumption norms
indicators of food security
marketing analysis
Дата публікації: 2015
Видавництво: ЛьвДУВС
Серія/номер: Економічна;2
Короткий огляд (реферат): Висвітлено методику визначення основних індикаторів продовольчої безпеки України. Під час розрахунку індикаторів достатності споживання основних продовольчих продуктів населенням України, тобто визначення співвідношення між фактичним споживанням і раціональними нормами споживання, встановлено, що фактичні рівні споживання населенням країни із більшості видів продовольства були нижче рекомендованих показників, що пов’язано більшою мірою із неплатоспроможністю населення України. A technique of identifying key indicators of food safety of Ukraine was described in the article. Assessment of the state of food security was made in accordance with «Methods of key indicators of food security» approved by the Cabinet of Ministers of Ukraine. Indicators that generally characterize the state food security of the country were defined: the daily energy value of the human diet; ensuring human diet of main types of products; the adequacy of supplies of grain in state resources; economic availability of products; the cost of food for the differentiation of social groups; market capacity of individual products; food independence for the individual product. Marketing analysis on the following food groups: bread and bakery products; potatoes; vegetables, melons; fruit, berries and grapes; sugar; oil; meat and meat products; milk and milk products; fish and fish products; eggs and more were conducted. In the calculation of sufficiency indicators of basic consumption of food products of Ukraine’s population, it was determined the ratio between the actual consumption and rational consumption norms and was defined that the actual level of consumption of countries with most types of food recommended indicators were lower due to a greater degree of insolvency in Ukraine. It was concluded that it is important for Ukraine, for agro-state, not only to ensure a sufficient level of main food in the country, but also to create a strong export food potential.
Опис: Піцур Я.С. Оцінка рівня продовольчої безпеки України як інструменту маркетингового аналізу / Я.С. Піцур, О.С. Сенишин // Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Серія економічна. - 2015. - Випуск 2. - С. 118-130.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.lvduvs.edu.ua/handle/1234567890/1618
ISSN: 2311-844X
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Піцур.pdf954,89 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.