Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.lvduvs.edu.ua/handle/1234567890/4145
Назва: Економічна безпека підприємств харчової промисловості як передумова продовольчої безпеки держави
Інші назви: Economic security of food industry enterprises as a prerequisite for food security of the state
Автори: Пушак, Я.Я.
Pushak, Ya.Ya.
ORCID ID: 0000-0003-1369-8770
Марченко, О.М.
Marchenko, O.M.
ORCID ID: 0000-0001-5996-1330
Ключові слова: продовольча безпека
економічна безпека харчової промисловості
виробництво харчових продуктів
ресурсне забезпечення харчової промисловості
сільське господарство
тваринництво
food security
economic security of food industry
food production
resource provision of food industry
agriculture
animal husbandry
Дата публікації: 2020
Видавництво: Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П. Василенка
Серія/номер: Економічні науки;210
Короткий огляд (реферат): У статті обґрунтовується необхідність забезпечення економічної безпеки харчової промисловості для продовольчої безпеки держави. На основі аналізу динаміки обсягів, фінансових результатів виробництва та реалізації харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів в Україні протягом 2011–2019 рр., зроблено висновок про спад натуральних показників розвитку харчової промисловості та загрозу імпортозалежності країни у сфері продовольства. Аналізується динаміка виробництва продукції тваринництва, кількості сільськогосподарських тварин в Україні протягом 1990-2019 рр. як основи ресурсного забезпечення діяльності підприємств харчової промисловості. Зроблено висновок про занепад тваринництва та погіршення стану сільськогосподарських земель внаслідок недостатньої ефективності державних програм підтримки агропромислового комплексу. Пропонується розроблення державної стратегії збереження та розвитку харчової промисловості України, спрямованої на забезпечення її ресурсної бази, технічне переоснащення, організаційне та інституційне функціонування ринку сільськогосподарської продукції. The article substantiates the need to ensure the economic security of the food industry for food security of the state. Based on the analysis of the dynamics of volumes, financial results of production and sale of food, beverages and tobacco products in Ukraine during 2011-2019, a conclusion was made about the decline in natural indicators of food industry development and the threat of import dependence in the food sector. The dynamics of livestock production, the number of farm animals in Ukraine during 1990-2019 as a basis for resource provision of food industry enterprises is analyzed. It is concluded that the decline of livestock and the deterioration of agricultural land due to insufficient effectiveness of state programs to support the agro-industrial complex. It is proposed to develop a state strategy for the preservation and development of the food industry of Ukraine, aimed at ensuring its resource base, technical reequipment, organizational and institutional functioning of the agricultural market.
Опис: Пушак Я.Я. Економічна безпека підприємств харчової промисловості як передумова продовольчої безпеки держави / Я. Я. Пушак, О. М. Марченко // Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П. Василенка. - Серія: «Економічні науки». - 2020. - Вип. 210. - С. 69-82.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.lvduvs.edu.ua/handle/1234567890/4145
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.